MINGGU BERIKUTNYA BAHASA JAWA KELAS VII | NJLENTREHAKEN PARIBASAN, BEBASAN LAN SALOKA.

Pak guru paring piweling katur lare-lare :

  • Aja males amarga yen nganti males sing rugi awake dhewe, tansah gumregah lan gumreget
  • Jaga kasarasane tan ugi karesikane.
  • Aja metu saka ngomah yen ora penting banget lan sing wigati nganggo masker sing standar.

Pambuka :

Minggu iki pak guru ngajak bocah – bocah nyinau bab Paribasan, bebasan, lan saloka , supaya padha ngerti apa lan kanggo apa gunane ana ing masyarakat Jawa.

Panjlentrehe :

Paribasan yaiku unen – unen ( ungkapan ) kang gumathok ,ajeg panganggone lan tegese wantah.

  • Gumathok tegese wis ditemtokake tembung – tembunge
  • Ajeg panganggone diucapake sapa wae padha.
  • Tegese wantah utawa asli ora nganggo perumpamaan ( tegese ya tembunge kuwi dhewe )

Tuladha :

  1. Becik ketitik ala ketara tegese sapa sing tumindak becik utawa ala suwe – suwe bakal dingerteni won liya ( ketara ).
  2. Adigang ,adigung lan adiguna yaiku wong sing gemedhe amarga rumongsa luwih kuwat ( gang ) ,sugih ( sugih ) utawa pinter ( guna )
  3. Criwis cawis tegese wong sing akeh omonge nanging uga pinter ngrampungake pegawean .

Bebasan yaiku unen – unen kan gumathok ,ajeg panganggone lan migunakake pangumpaman ( perumpamaan ) sing digambarake tumindakke.

Ciri – cirine : Ora disebutake pelakune.

Tuladha :

  1. Nguyahi segara tegese nindakake pegawean sing muspra ( ora guna )
  2. Ancik – ancik pucuking eri tegese nindakake pegawean sing mbebayani
  3. Ngubak – ubak banyu bening tegese gawe masalah ana ing panggonan kang aman.

Saloka yaiku unen-unen kang ajeg panganggone, mawa teges entar, lan ngemu surasa pepindhan (isa anggo pepindhan kewan utawa barang.

Tuladha :  Kaya banyu karo lenga, tegese wong sing ora bisa rukun.

Tumbak cucukan, tegese wong sing seneng adu-adu

Kebo kabotan sungu, tegese kabotan ragad amarga kakehan anak.

Bocah – bocah saka tuladha ing ndhuwur gatekna mesthi bakal ngerti bedane antarane paribasan, bebasan lan saloka.

Tugas :

Coba unen – unen ngisor iki gatekna endi sing paribasan, bebasan, lan saloka banjur golekana tegese saka buku Pepak Basa Jawa.

  1. Ana catur mungkur
  2. Tulung menthung
  3. Nglungguhi klasa gumelar
  4. Nyolong pethek
  5. Sedumuk bathuk senyari bumi
  6. Mban cindhe mban siladan.
  7. Idu didilat maneh.
  8. Sedhakep ngawe- awe
  9. Alon – alon waton kelakon
  10. Nurut ilining banyu

banjur digarap ing buku tugasmu dhewe-dhewe kanthi premati.

85 Comments
  1. Elsha yunita listiya ningrum
    • Arfin yuan firmansyah
    • Gracia
    • William adhimas Pamungkas
    • Nama : Dhamctmacakka sutta
    • Revanggaarly
    • Daffa ahmad bintoro
    • CLARISTA NUR ASYIFA
  2. Ardian Farrel Prananda
  3. Salma maimunah akila
  4. Heni Wiji Astuti
  5. Kaka arya pratama
  6. Surya Adyatmayasa Widyadhana
  7. Selviana adira santika
  8. Wildan hafiizh jaliil
  9. Wahyu Purbaningrum
  10. Wanda dewi arifah
  11. Haney suci antaryksha
  12. Marva yori locano sela
  13. Yunia Mawar Sary
  14. Muhammad brilliant raditya
  15. Fairuz Zacky Ilham Aldiansyah
  16. Damma carakas sakuty
  17. Yuanita Eka Putri Nugraheni
  18. KHEISYA FEBI CHAROLLIFAH
  19. Ilham Pratama Mulyana
  20. Aisya Aurelia Shafira
  21. Imam ferdiansyah
  22. Kevin farras putra
  23. Hilmi Aziz Ramadhan
  24. Herlangga Rahmawan
  25. Ridwan Ilham Ramadhana
  26. Rasyaad
  27. Adrian nasywan rahmanto
  28. Khesya nurmei afrianinda
  29. Nariesc Candra Diovilova
  30. Aila Rosalina
  31. NAMA:MARIO MARDITYA SUYITNO
  32. Berlian rochel azara
  33. Azahra Agfi Salsabilla
  34. Ananda Sugam putra Anggara
  35. Dinda Alya Ramadhani
  36. AishaLutfhiyaKusumastuti
  37. Ayu Vicka Eva Chilya
  38. Daniel Obed Ariyanto
  39. Dhandy Avriean Putra
  40. Daniel yovie
  41. Intan
  42. sekar aisha putri wardhani
  43. Raifan Adam Fathoni
  44. Iqbal Aldhi Widodo
  45. Aqbal Aldho Widodo
  46. Nama:Rizhaawan Yudha putra
  47. Gloria Karenan Widi Budi Santosa
  48. Chesa febriawan
  49. Farcha Kamilatur Rochmah
  50. Fico Arya Pratama
  51. Haya fauziyyah
  52. DIMAS ALDAVANDILO WUSNU PRATAMA
  53. Edlyn
  54. Andjani
  55. Radhit
  56. Alif Fajar Ramadhan
  57. Satria Bagus Suseno
  58. David
  59. Alinda tri hapsari
  60. Orien Juniar Saputri
  61. Azzahra salsabila
  62. Arista Putriya Ragil
  63. Velisa
    • Velisa
  64. Rian pratama
  65. Oktavia Carren
  66. nadine noor amanda firyal
  67. Muhammad bagas nur alim
  68. Fauzan Zaidan Ghufron klas 7 A .no.20
  69. Muhammad Abdurahman Khudori
  70. Rara rizky nur aisyah
  71. erieq adrian kelas7b no absen 16
  72. Kelvin ivo sandira
  73. Muhammad Arifin
  74. Livia Nabil Lathifah Maisun
  75. Farel
  76. Almaqfira kusuma ningrum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *